Foreningen Hus Forbi er kendt for at udgive avisen af samme navn, der laves i samarbejde med socialt udsatte og sælges af hjemløse.

 

Avisen er med til at skabe debat og dialog med hjemløse og socialt udstødte, som typisk ikke kommer til orde i medierne. Hus Forbi er deres talerør. Samtidig giver avisen de hjemløse sælgere mulighed for at tjene deres egne penge og have noget at stå op til. For mange er det at sælge Hus Forbi et værdigt alternativ til tiggeri eller kriminalitet, fordi de her tjener penge på ‘lovlig’ vis ved at sælge et produkt som de kan stå inde for.

 

Hus forbi har derudover to vigtige betydninger for de hjemløse og socialt udsatte. For det første giver det dem mulighed for at være en del af et fælleskab og opøvelsen af medborgerskab. Mange hus forbi sælgere finder her for første gang et sted hvor de kan deltage og bidrage med lige præcis de ressourcer og kræfter, som de har. Og det er jo selve grundstenen i demokratiet: at vi alle har en nødvendig værdi og er respekteret af vores medborgere.

 

For det andet giver hus forbi sælgerne en positiv identitetsfølelse. Hjemløse har ellers næsten altid en meget ringe identitetsfølelse, fordi de har brug andres hjælp og ikke selv kan bidrage med noget af værdi for andre. Men som hus forbi sælger yder de et stykke vigtigt arbejde ved at være med til at skabe forståelse for hjemløse og socialt udsatte, og tjene penge til en anerkendt organisation. Derfor kan man pludselig lave en positiv fortælling om sig selv.

 

Langt hovedparten af overskuddet fra avissalget går i øvrigt til at købe udstyr og tøj til sælgerne, som de får gratis, både sommer og vinter.