Danske unge er på forhånd meget begejstrede for alkohol. De fleste forventer, at de får det sjovere og bliver gladere, når de drikker. Men alt for mange unge kommer til at opdage, at det ikke altid er tilfældet. Alene efter en enkelt stor fest sidste sommer i Dyrehaven nord for København blev 11 unge indlagt med livstruende høje promiller.

 

GODA står for for god alkoholkultur, og foreningen arbejder for at hjælpe danske unge med at reducere eller helt undgå et misbrug. Det har GODA gjort siden 1993, og den kan tage i hvert fald en del af æren for en positiv udvikling: i grundskolen får de unge deres alkoholdebut senere, og når de begynder at drikke, er der færre, som drikker regelmæssigt.

 

Derfor har GODA nu udvidet sit fokus til også at omfatte ungdomsuddannelserne. De unges senere debut betyder, at for mange af dem er det her, at de for første gang konfronteres med alkoholkulturen.

 

Fordi GODA ved, at forældre er dem, der har størst indflydelse på de unges forbrug af alkohol, bruger foreningen mange kræfter på at oplyse og vejlede forældrene om, hvordan de hjælper deres børn med at sætte grænser. Samtidig laver man undervisningsmaterialer, novellekonkurrencer, festguider på Facebook, tekster og videoer, der er gode som oplæg til diskussioner, og andre tiltag, der alle er underholdende og i øjenhøjde med de unge, men samtidig baseret på videnskabeligt beviste metoder.

 

GODA kan se, at der er ved at ske et holdningsskifte blandt de unge. Mange siger nu selv stop til drikkepresset. Det er en udvikling, GODA håber at bidrage til at støtte.

 

GODA er en del af VSOD – Vin og Spiritus Organisationen i Danmark. Branchen har stiftet foreningen, fordi den føler, at den har en moralsk forpligtelse, ligesom den også har en egen interesse i at skabe en god alkoholkultur.