I middelalderen var det kirken, man gik til, hvis man var syg og havde brug for medicin. Men i 1546 åbnede det første apotek i København, tre år senere fik provinsen også et, og snart bredte de sig over hele landet.  De første apoteker lignede ikke den moderne udgave: De var både krostuer og leverandører af eksotiske lækkerier, og de fremstillede også selv piller og miksturer. Frem til Første Verdenskrig havde alle apoteker i provinsen endda lov til også at sælge vin.

 

 I dag har Danmarks apoteker udelukkende fokus rettet på at være samfundets lægemiddeleksperter. Apotekerne ser det som deres vigtigste opgave ikke bare at sikre forsyningen af medicin til alle danskere, men også at bruge deres viden om medicin til at fremme sundheden og løse borgernes problemer med at bruge medicinen rigtigt.

 

 Næsten alle danskere kommer på et apotek i løbet af året – faktisk 94 ud af 100. Mange af dem – omkring 700.000 danskere – bruger mindst fem forskellige lægemidler. De har ofte svært ved at bruge medicinen rigtigt, eller også har de andre problemer med lægemidlerne.

 

Mange af de udfordringer og misforståelser, der opstår i sundhedsvæsenet i relation til medicin, viser sig netop, når borgeren står på apoteket, eller når apoteket møder borgeren på for eksempel plejehjem eller botilbud. Det betyder, at apotekerne oplever, hvordan sygdom og sundhed rammer skævt. Borgere med lav indtægt bruger generelt mere medicin, dør yngre og har færre år med godt helbred end andre danskere.

 

Derfor er bedre sundhed og bedre brug af medicin for de dårligst stillede et af Danmarks Apotekerforenings mål.. Det koster dyrt både for den enkelte dansker og for hele samfundet, at alt for mange har problemer med deres medicin. Og udfordringerne bliver ikke mindre i fremtiden, tværtimod: der bliver flere kronisk syge og flere ældre, og der kommer hele tiden nye behandlingsmetoder.

 

 Danmarks Apotekerforening drømmer om en fremtid, hvor apotekernes viden bliver brugt endnu mere, så vi får bedre patientsikkerhed og mere sundhed for pengene.