Dansk Musiker Forbund (DMF) er både en fagforening og kulturpolitisk organisation for alle udøvende og skabende musikere.

 

Alle, der lever af musik, uanset hvilken genre de har tabt deres hjerte til, kan være medlem. Og det er ikke kun musikere og sangere, men også musikundervisere, dj’s og musikteknikere. I alt 6.200 danskere, der er noget inden for musikken, er medlemmer. Knap 25 procent DMF’s medlemmer er klassiske musikere, mens godt 75 procent er rytmiske musikere. Dansk Musiker Forbund består af 27 lokalafdelinger fordelt rundt i landet. Både hovedforbundet og DMF’s lokale afdelinger arbejder dagligt med at påvirke det kulturpolitiske område, og gennem samarbejde at få indflydelse på den nationale og kommunale kulturpolitik.

 

Udover at arbejde for medlemmernes vilkår generelt, sørger DMF også for at tage sig af medlemmernes ophavsretlige interesser – altså, at de får penge for den musik, de har skrevet og indspillet. Da det er en højt specialiseret profession at være musiker, skal alle musikere have en fair betaling uanset i hvilke medier deres musik bliver spillet. Samtidig oplever dansk musik stor succes uden for Danmarks grænser. Aldrig har så mange danske musikere spillet i udlandet. DMF hjælper de danske musikere med de mange praktiske udfordringer der er, når man prøver lykken i udlandet.

 

DMF arbejder for musikerne, orkestrene, publikum og alle, der har gavn af orkestrene. Men det er ikke en let opgave, for arbejdsmarkedet for musikere er under pres og forandring. Virkeligheden for musikudøvere ser ikke ud, som den gjorde for bare få år siden. De kulturpolitiske prioriteringer har sat både den klassiske og rytmiske musik under pres. Og netop derfor er det ekstra vigtigt at stå sammen som faggruppe og kæmpe for sine rettigheder og vilkår.